زنجان یکی از استانهای مستعد تولید و کاشت گونه های صنوبر است
به گزارش راهنمای جامع استان زنجان به نقل از فاونا،رسول اشرفی پور در کارگاه آموزشی داشجویان رشته کشاورزی دانشگاه زنجان در نهالستان منابع طبیعی، به روز جهانی تنوع زیستی اشاره نمود و اظهار داشت :توجه ویژه به تنوع زیستی بسیار مهم است. چرا که در سالهای اخیر تخریبهای زیست محیطی بر روی سیستمهای طبیعی کره زمین از مناطق جنگلی استوایی که به عنوان ریه های کره زمین محسوب می شوند، تا عرضهای جغرافیایی بالاتر از جمله مناطق جنگلی معتدل مرطوب و مناطق سردتر شامل جنگل های تایگا تاثیر گذاشته است.
رئیس شورای جنگل، مرتع و آبخیزداری افزود: کشور ایران نیز از این آسیبها در امان نبوده و با چالش های متفاوتی مواجه شده است.
وی ادامه داد: نقطه عطف توجه عملیاتی به حفاظت از تنوع زیستی بعد از نشست های جهانی ۱۹۹۲ ریودو ژانیرو، ۲۰۰۲ در ژوهانسبورگ و نشست ۲۰۰۵ لندن بود که در نهایت در سال ۲۰۱۰ در استان آیچی ژاپن محورهای عملیاتی مدیریتی و توجه به تنوع زیستی را در قالب اهداف مختلف با عنوان استراتژی آیچی تعریف و تعیین نمودند. طی ماده ۱۵ استراتژی آیچی تمام کشورها مکلف شدند که شبکه ای از اکوسیستم های تخریب شده خود را تا سال ۲۰۲۰ به میزان ۱۵ درصد بازسازی و احیا کنند.
وی در ادامه گفت: در سال ۲۰۱۱ مسئولین محیط زیست ۱۷۶ کشور دنیا در شهر بن آلمان نشستی را برگزار نمودند که آن را چالش بن نامگذاری نمودند. در این نشست مصوب شد که تا سال ۲۰۳۰ ، ۳۰۰ الی ۳۵۰ میلیون هکتار جنگل کاری در سطح کره زمین انجام شود و در نهایت در نشست جهانی در نیویورک در سال ۲۰۱۴ و در پی آن در سال های ۲۰۱۷ و ۲۰۱۸ به این نتیجه رسیدند که دهه ۲۰۲۰ تا ۲۰۳۰ را دهه احیا و بازسازی اکوسیستمهای طبیعی نامگذاری کنند.
اشرفی پور اذعان داشت: ایرانی ها در ارتباط با درختکاری، تأسیس باغات، بوستان ها و نخجیرگاهها سابقه طولانی دارند و توجه به گیاه و درختکاری در فرهنگ عمومی اجتماعی نقش دارد.
وی افزود: زنجان با داشتن نهالستان کوشکن و بیش از ۳۰ سال سابقه جنگلکاری دارای افراد با تجربه ای است که در این زمینه کار کرده اند و این بسیار ارزشمند می باشد.
رئیس شورای جنگل، مرتع و آبخیزداری تاکید کرد: مهمترین نقش دانش آموزان و دانشجویان در این طرح، ترویج فرهنگ درختکاری در داخل خانواده ها است. دانشجویان می توانند با تحلیل های علمی و منطقی اقشار مختلف را با این طرح آشنا نمایند و اهداف طرح و ارتقاء فرهنگ عمومی و افزایش همگرایی اجتماعی را در خصوص توسعه فضای سبز و درختکاری انجام دهند.
وی اظهار داشت: انتظار ستاد طرح از دانشگاه و مرکز تحقیقات منابع طبیعی این است که ابتدا در کمیته علمی و اجرایی کمک حال این طرح باشند و اقدامات را با توجه اقلیم های متفاوت مناطق مختلف، به صورت منطقه ای و محلی برنامه ریزی نمایند.
اشرفی پور گفت: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با اجرایی نمودن طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت، با توجه به تجربه های قبلی و با توجه به فعالیتهای سمن ها و تشکلهای زیست محیطی در قالب پویش های مختلف نهالکاری، توانست آنها را در این مسیر ساماندهی نموده و آنها را با اهداف سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور همسو نماید.
وی در ادامه به اسناد پشتیبان طرح اشاره کرد و گفت: در این اسناد چهار محور مشخص شده است: ۱- احیاء و توسعه جنگل ها ۲- توسعه پوشش های مرتعی و مناطق بیابانی ۳-توسعه فضاهای سبز شهرها و روستاها ۴- زراعت چوب
رئیس شورای جنگل، مرتع و آبخیزداری به وظایف شهرداریها مطابق ماده ۲۲ قانون هوای پاک اشاره کرده و متذکر شد: شهرداریها مکلف به انجام ۱۵ درصد توسعه فضای سبز شهری می باشند که در این زمینه شهرداریها و دهیاری ها مسئولیت قابل توجهی را بر عهده دارند.
وی همچنین ادامه داد : ظرفیت درختکاری در حاشیه جاده های و مسیر های بین راهی در کشور برابر ۲۵۰۰۰ کیلومتر است که این امر نیز با همکاری ادارات راه و شهرسازی قابلیت اجرایی دارد.
در پایان وی به ظرفیت عالی استانهای شمال غربی در زمینه تولید و کاشت نهال های زراعت چوب اشاره کرد و گفت :استان زنجان نیز یکی از استانهای مستعد تولید و کاشت گونه های صنوبر می باشد.

منبع: فاونا