غارت آثار تاریخی طارم در سایه بیتدبیری میراث
به گزارش راهنمای جامع استان زنجان به نقل از فارس،
پیدا کردن حفاران غیرمجاز تپه باستانی«منجوق» تبدیل به یک چالش بزرگ هم برای اهالی روستای«انذر» و هم برای میراث فرهنگی شده است، چرا که اهالی روستای انذر توپ را به زمین میراث و میراث هم توپ را به زمین اهالی روستا میاندازد، اما در این میان آنچه اتفاق میافتد این است که تعداد حفاریهای غیر مجاز هر روز بیشتر میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از زنجان، چند روز پیش تصاویری از حفاریهای غیرمجاز در تپه باستانی«منجوق» در روستای«انذر» واقع در شهرستان طارم توسط یکی از اهالی روستا برای خبرگزاری فارس ارسال شد.
حفاریهای جدید بود و به گفته اهالی هر روز بیشتر و بیشتر میشود و کسی هم توان مقابله با ان و جلوگیری از ادامه این روند را ندارد، حتی سازمان عریضوطویل میراثفرهنگی!
به گفته اهالی حفاریهای غیرمجاز در تپه مذکور توسط یک سری افراد غیربومی و سودجو و بهاصطلاح سوداگران گنج اتفاق میافتد این در حالی است که طبق اذعان رئیس یگان حفاظت اداره میراث فرهنگی و صنایعدستی شهرستان طارم حفاریهای غیرمجاز توسط خود اهالی انجام میشود موضوعی که مدیرکل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی استان زنجان آن را رد نمیکند!
شهرستان طارم از نظر تاریخی با داشتن آثار تاریخی و تپههای باستانی یکی از شهرستانهای مهم استان زنجان به شمار میرود و همین کافی است تا سوداگران گنج اقدام به حفاریهای غیرمجاز کنند درحالیکه نمیدانند تیشه بر ریشه هویت فرهنگی و تاریخی یک منطقه میزنند.
تپه باستانی«منجوق» روستای انذر واقع در بخش چورزق شهرستان طارم یکی از تپههای باستانی و دارای ثبت ملی شهرستان طارم است که در دل آن آثاری مربوط به عصر آهن و عصر تاریخی و دوارن پبش از اسلام نهفته است که هر از چند گاهی مورد بیمهری سوداگران گنج قرار میگیرد.
میراث به فکر چاره باشد
یکی از اهالی روستای انذر که خواست نامش در پیش ما محفوظ بماند در این زمینه در گفتوگو با خبرگزاری فارس اظهار داشت: حفاریهایی غیرمجاز در تپه باستانی منجوق روستای انذر یک سناریو تکراری است و توسط یک سری افراد غیربومی اتفاق میافتد.
وی با بیان اینکه اطراف تپه منجوق دارای زمینهای زراعی و کشاورزی است که کشاورزان در فصول مختلف از سال مشغول کاشت، داشت و یا برداشت از مزارع خود هستند، گفت: اگر متولیان امر پایش و رصد کنند مطمئناً سوداگران گنج در دام میافتند.
این شهروند طارمی در پاسخ به این سوال که آیا ممکن است از خود اهالی اقدام به حفاری کنند یا خیر، گفت: اهالی در اطراف این تپه زمینهای زراعی و حتی باغی هم دارند، بههرحال اگر بومی و غیربومی باشد باید متولیان امر چارهای بیندیشند، این در حالی است که اهالی با دیدن سوداگران به میراث فرهنگی گزارش میدهند.
پیگیر هستیم شبانه نگهبانی بدهیم
در این زمینه عباس حسنی، رییس اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی شهرستان طارم در گفتوگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه متأسفانه حفاران شبانه اقدام به حفاری میکنند، اظهار داشت: با همکاران یگان حفاظت و با هماهنگی پاسگاه شهر چورزق تا ۴ بامداد کمین کردیم ولی متاسفانه کسی در محل حضور نداشت که بخواهیم دستگیر کنیم.
رئیس اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی شهرستان طارم گفت: برای پیداکردن افراد سودجو پیگیر هستیم که شبانه نگهبانی بدهیم.
حفاران غیرمجاز اهالی روستا هستند
همچنین در این زمینه تیرافکن، رییس یگان حفاظت اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی شهرستان طارم با یادآوری اینکه تپه منجوق انذر در محاصره زمینهای زراعی کشاورزان قرار گرفته است، اظهار کرد: از هر طرفه که به سمت تپه میرویم کشاورزان هستند که کار میکنند و مشخص نمیشود چه کسی اقدام به حفاری میکند.
رییس یگان حفاظت اداره میراث فرهنگی و گردشگری و صنایع دستی شهرستان طارم با بیان اینکه یگان شهرستان حتی با هماهنگیهای لازم مامور مخفی هم کار گذاشت اما نتوانستهایم کسی را دستگیر کنیم، ادامه داد: در نظر داریم قبل از اینکه غروب بشود در محل مذکور کمین کنیم تا بتوانیم این افراد را دستگیر کنیم.
وی با تاکید بر اینکه حفاریهای غیرمجاز توسط خود اهالی انجام میشود، گفت: متاسفانه یکی دو نفر هم نیستند کل اهالی حفاری میکنند و همدیگر را هم لو نمیدهند.
آن طور که پیدا است پیداکردن حفاران غیرمجاز تپه منجوق شهرستان طارم تبدیل به یک چالش بزرگ هم برای اهالی روستای انذر و هم میراث فرهنگی شده است چرا که اهالی روستای انذر توپ را به زمین میراث و میراث هم توپ را به زمین اهالی روستا میاندازد و این توپ سفالی شکل روی هوا سرگردان است و فرود بیا هم نیست.
میراث کمبود نیرو و خودرو دارد
سید سعید صفوی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان در این زمینه در گفتوگو با خبرنگار فارس با بیان اینکه در طول سالهای گذشته در تپه منجوق انذر حفاریهای غیرمجاز انجام شده است، اظهار داشت: طی چند شب گذشته یگان حفاظت میراث و مسوولان محلی تا ۴ بامداد کمین کردند اما متاسفانه هیچ افراد سودجویی در محل حضور نداشت.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان با بیان اینکه حفاران غیرمجاز بدون اطلاع از ارزش معنوی آثار تاریخی باعث تخریب تاریخ یک منطقه و استان و کشور میشوند، گفت: حفاظت از میراث یک کار بینan> بخشی است که نیازمند یک عزم ملی در استان است.
وی با اذعان به اینکه کمبود نیروی انسانی در یگان حفاظت و نیز کمبود خودرو گشت مزید بر علت است، گفت: در استان زنجان ۲ هزار میراث شناسایی شده است که پایش و رصد آنها از عهده ۱۳ یگان در استان امکانپذیر نیست.
صفوی با یادآوری اینکه با وجود کمبودها، توسط نیروی یگان حفاظت تلاش میشود که به طور مستمر از آثار تاریخی و فرهنگی پایشها اتفاق بیفتد، ادامه داد: در ۷ ماهه گذشته بیش از ۲ هزار و ۱۰۰ پایش از آثار بناهای تاریخی، فرهنگی انجام شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان زنجان با بیان اینکه همچنین در طی ۷ ماهه گذشته ۶۰۰ گزارش دریافتی از مردم توسط یگان حفاظت دریافت شده است، افزود: در طی این ایام ۱۲ فلزیاب، ۱۰۷ قلم اقلام تاریخی مکشوفه، ۴۹ مورد دستگیری، تشکیل ۲۳ مورد پرونده، ثبت ۱۰۰ مورد ساختوسازهای غیر مجاز در استان انجام شده است.
به هر حال در نبود تدبیر و اقدامات عملی تپههای تاریخی شهرستان طارم این روزها محل تاخت و تاز کسانی است که بیتوجه به ارزش و قدمت اشیای پنهان شده در دل این اماکن تاریخی دنبال بیرون آوردن اشیا و فروش آنها به هر قیمتی هستند، بیتوجه به این وزارت عریض و طویل میراث و اداره کل آن در استان زنجان کمبود نیرو دارد یا کمبود بنزین برای اعزام گشت!
پایان پیام/۷۳۰۲۱
منبع : فارس